Artrose

Artrose is een aandoening van het gewricht. Artrose ontstaat doordat het kraakbeen achteruitgaat waardoor het gewricht andere vormen gaat aannemen. Artrose staat ook wel bekend als gewrichtsslijtage. De aandoening veroorzaakt veel ongemakken, zoals pijn en stijfheid. Om een ​​soepele beweging van de gewrichten te garanderen, zijn de uiteinden van de botten bedekt met een dikke laag elastisch weefsel, dit is het kraakbeen. Bovendien bevatten gewrichten vloeistof (gewrichtsvloeistof) die de uiteinden van de botten “smeert”. Deze vloeistof helpt bij het opvangen en het dempen van schokken en klappen. Bij artrose worden de gewrichten aangetast. Het kraakbeen op de botten wordt dunner, zachter en brozer. Daarnaast kunnen er ook knobbeltjes (osteofyten) ontstaan op de gewrichten. Verslechtering van het kraakbeen leidt tot gewrichtsveranderingen en kan veel pijn veroorzaken. Door de verslechtering van het kraakbeen kunnen zenuwen bijvoorbeeld bekneld raken waardoor u pijn kunt ervaren. Een ander kenmerk van artrose is ontsteking van het slijmvlies op het gewrichtskapsel. Hierdoor kunnen de gewrichten opzwellen en warm aanvoelen. Dit kan ook weer zorgen voor een hevige pijn. Artrose komt het vaakst voor in de knieën, vingers, de nek, de rug en de heup.

Klachten van artrose

Er zijn verschillende klachten die kunnen ontstaan bij artrose. Eén van de klachten is natuurlijk pijn. De pijn begint meestal bij het bewegen van het desbetreffende gewricht. In fase twee zal de pijn ook ontstaan na het bewegen van de gewrichten. Uiteindelijk zal de fase aanbreken waarbij het gewricht constant pijn doet, warm aanvoelt en opgezwollen zal zijn. Daarnaast kan stijfheid ook een klacht zijn die vaak optreedt bij artrose, net zoals krakende gewrichten en verandering in de lichaamshouding.

Behandeling van artrose

Wat kan de fysio voor het behandelen van uw artrose? Artrose is een nare aandoening maar kan zeker behandeld worden! De fysio kan u helpen en uitleg geven over hoe u op een verantwoordelijke manier kan blijven bewegen om verergering te voorkomen. Soms kan zelfs de juiste hoeveelheid beweging en begeleiding de klachten verminderen. Ook kan de fysio u helpen met het aannemen van de juiste houding. De fysio zal u verder helpen en begeleiden bij het sterker maken van uw spieren doormiddel van oefeningen. Oefeningen zorgen voor minder druk op de gewichten, wat uiteindelijk resulteert in minder pijn aan de gewrichten.

Gerelateerde artikelen

Behandelmethode
Chronische Pijn

Fysiotherapie bij carpaletunnelsyndroom

Lees artikel
Klachten
Over fysiotherapie

De 10 meest voorkomende klachten binnen fysiotherapie

Lees artikel
Behandelmethode
Klachten

Fysiotherapie bij tinteling in de voeten

Lees artikel