Knie peesontsteking – Het kniegewricht bestaat uit drie botten die kunnen buigen, strekken en roteren. De botten die een rol spelen bij de knie zijn het dijbeen, scheenbeen en de knieschijf. Waar de botten elkaar ontmoeten, zijn ze bedekt met kraakbeen. Kraakbeen is een flexibel weefsel, maar kan gemakkelijk worden beschadigd. Tussen de dij en het scheenbeen bevinden zich twee halvemaanvormige kraakbeenringen, de laterale en mediale meniscus. Deze werken als schokdempers. Er bevinden zich 2 zeer belangrijke banden in de knie. Dit zijn de achterste kruisband en de voorste kruisband. Deze zorgen ervoor dat bij bewegingen tijdens bijvoorbeeld het sporten het onderbeen en bovenbeen zich op de juiste manier tot elkaar verhouden. De kruisbanden, samen met de meniscus, zijn essentieel; zij zorgen ervoor dat de knie tijdens beweging op zijn plaats blijft. Ook spelen de pezen en spieren die aansluiten op uw knie een zeer belangrijke rol hierbij.
Blessure aan de kniepees (peesontsteking)
Een blessure aan de kniepees wordt ook wel een jumpersknee of springersknie genoemd. Deze blessure komt vaak voor door overbelasting of vooral bij sporten waar snelle acties nodig zijn, of bij sporten waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van springen. Bijvoorbeeld voetbal, handbal of volleybal. Bij het landen na een sprong hebben deze sporters de meeste kans om een blessure aan de kniepees op te lopen. Ook een gebrek aan quadricepskracht, te weinig training, overgewicht, het afwijken van de stand van een been of slechte springtechniek kunnen zorgen voor een springersknie.
Een ontsteking aan de kniepees veroorzaakt meestal zeurende pijn rond de knieschijf. Ook is er dan sprake van een zwelling en kan de pees wat warm aanvoelen. Bij het maken van bewegingen van het been kan de ontsteking zorgen voor veel pijn in de knie, daarbij is het ook mogelijk dat de ontstoken pees zorgt voor enige stijfheid rondom de knie.
Behandeling van de blessure aan de knie (peesontsteking)
Als u last heeft van een ontstoken pees in uw knie is het van belang om er op tijd bij te zijn als de klachten op beginnen te spelen. In het begin van de klachten kan namelijk koeling en rust voldoende zijn om ervoor te zorgen dat de klachten binnen enkele weken verdwijnen. Ook is het de beste oplossing om een fysio op te zoeken als uw klachten erger worden of aan blijven houden. De fysio zal vervolgens een traject starten dat zal zijn gericht op pijnvermindering en herstel d.m.v. taping, fricties en shockwave.