Revalidatie na een heupblessure

Revalidatie na een heupblessure is een veelvoorkomende behandeling in Nederland. Meer dan 12% van de Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft last van heupklachten. Heuppijn kan op verschillende plekken voorkomen, zoals rondom de bil, in het gewricht of in de liesregio.


Hoe zit de heup in elkaar?

Het heupgewricht vormt de verbinding tussen het bekken en het bovenbeen. Het bestaat uit twee botten: het heupbeen (os coxae) en het bovenbeen (femur). Het bekken speelt een essentiële rol bij de houding en beweging van de romp en benen. Daarnaast beschermt het bekken belangrijke organen zoals de blaas, eileiders, eierstokken en darmen. Aan beide zijden van het heupbeen bevindt zich een kom waarin de kop van het bovenbeen past. Zowel de kop als de kom zijn bedekt met een laagje kraakbeen, dat beweging soepel maakt. Rondom het heupgewricht bevinden zich pezen, spieren en gewrichtsbanden. Deze zorgen voor stabiliteit en beweging van de heup.

Veel voorkomende heupblessures

Heupblessures kunnen verschillende oorzaken en symptomen hebben. Hieronder staan enkele veelvoorkomende heupklachten:

  • Artrose: Dit is slijtage aan het kraakbeen die vaak voorkomt bij het ouder worden. Artrose in de heup kan het moeilijk maken om het bovenbeen te bewegen en kan pijn in de lies veroorzaken.
  • Slijmbeursontsteking: De slijmbeurs, een met vloeistof gevuld kussentje aan de heup, kan ontstoken raken. Dit veroorzaakt pijn aan de buitenkant van de heup en kan gepaard gaan met zwelling of roodheid.
  • Snapping hip: Dit is een aandoening waarbij de peesplaat over de heup springt tijdens beweging, wat een knappend gevoel en soms ook een knappend geluid geeft.
  • Gebroken heup: Een gebroken heup komt meestal door een val of een ongeluk en komt vaker voor bij oudere mensen.

Oorzaken van een heupblessure

Elke heupblessure heeft zijn eigen oorzaak, en het is belangrijk om met een professional, zoals een fysiotherapeut of arts, de exacte oorzaak vast te stellen. Veelvoorkomende oorzaken van heupblessures zijn:

  • Slijtage (artrose)
  • Heupafwijkingen
  • Overbelasting of onderbelasting
  • Ontstekingen
  • Plotselinge, explosieve bewegingen zoals een val of ongeluk

Hoe werkt een heuprevalidatie?

Heuprevalidatie verschilt per klacht, maar een belangrijk onderdeel van het herstel is het vinden van een balans tussen rust en beweging. Hoewel rust de pijn tijdelijk kan verminderen, kan te veel inactiviteit leiden tot stijfheid en spierzwakte. Begeleiding door een fysiotherapeut is essentieel om een passend herstelplan te ontwikkelen. Bij Fysio Barendrecht wordt samen met u een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op uw specifieke situatie. Wilt u meer weten over uw heupblessure en hoe fysiotherapie kan helpen? Neem dan gerust contact op met Fysio Barendrecht.

Heuprevalidatie

Gerelateerde artikelen

Behandelmethode
Blessures

Valpreventie in Barendrecht

Lees artikel
Behandelmethode
Blessures

Fysiotherapie na een meniscus blessure

Lees artikel
Behandelmethode
Over fysiotherapie

Wat is shockwavetherapie

Lees artikel