Revalidatie na een heupblessure! Veel Nederlanders (ruim 12%) van 25 jaar en ouder hebben last van heupklachten. Heuppijn kan op meerdere plekken plaatsvinden: rondom de bil, in het gewricht of in de liesregio.
Hoe zit de heup in elkaar?
Het heupgewricht zorgt voor verbinding tussen het bekken en het bovenbeen. Het heupgewricht bestaat dan ook uit 2 botten. Het heupbeen (os coxae) en het bovenbeen (femur). Het bekken is essentieel is essentieel voor de houding en beweging van de romp en benen. Het bekken zorgt niet alleen voor de beweging, maar beschermt ook verschillende organen: blaas, eileiders of eierstokken en de darmen. In het heupbeen bevindt zich aan beide zijden een kom, hierin past het bovenbeen. Zowel de kom en de kop van het heupbeen zijn bedenkt met een laagje kraakbeen. Rondom het heupgewricht bevinden er allerlei pezen, spieren en gewrichtsbanden. De spieren zorgen voor stabiliteit en beweging.
Veel voorkomende heupblessures
Er zijn veel soorten blessures die iemand aan de heup kan hebben. Enkel veel voorkomende heupblessures zijn:
- Artrose
Artrose is ook wel slijtage aan het kraakbeen. Slijtage kan plaatsvinden naarmate men ouder wordt. Wanneer er artrose is in de heup kan het moeilijker worden om je bovenbeen te bewegen. Ook is er een mogelijkheid dat je pijn kan ervaren in de lies.
- Slijmbeursontsteking
De slijmbeurs is een klein kussentje gevuld met vloeistof dat aan de heup gehecht is. De slijmbeurs zorgt voor een soepele beweging van de heup. Als de slijmbeurs ontstoken is kan er pijn ontstaan aan de buitenkant van de heup. Er is ook een mogelijkheid dat er op de heup een zwelling of roodheid te zien is.
- Snapping hip
Snapping hip is een Engels woord voor knappende heup. Tijdens het bewegen springt de peesplaat over de heup en dit kan een knappend gevoel en soms ook een knappend geluid geven.
- Gebroken heup
Een heup kan ook breken. Een gebroken heup komt weinig voor, maar als iemand de heup breekt komt dit vaak door een val of een ongeluk.
Oorzaken van een heupblessure
Elke heupklacht heeft zijn eigen oorzaak. Het is van belang om met een professional (Fysiotherapeut of arts) de oorzaak te achterhalen.
Veel voorkomende oorzaken zijn:
- Slijtage (Artrose)
- Heupafwijking
- Over / onder belasting
- Ontsteking
- Plotselinge explosieve beweging (ongeluk / val)
Hoe werkt een heuprevalidatie?
Bij elke klacht werkt een heuprevalidatie anders. Rust houden verlicht de meeste klachten, alleen ga niet hele dagen stil zitten of liggen. Als je je lichaam te veel rust geeft en geen beweging kan je lichaam ook stijf worden. Begeleiding van een fysiotherapeut kan goed helpen. Wil je meer weten over je heupblessure en de behandeling ervan? Neem dan gerust contact op met Fysio Barendrecht. Fysio Barendrecht stelt samen met jou een behandelplan op.