Revalidatie bij hartfalen

Revalidatie bij hartfalen: Het hart is de drijfveer van het lichaam. Het heeft dan ook een belangrijke taak in het lichaam. Zo zorgt het ervoor dat het hele  lichaam voorzien is van zuurstof en bouwstoffen, zodat jij kan leven. Aan de andere kant moet je hart ook weer goede voeding hebben om op zijn beurt het lichaam van voeding te kunnen voorzien. Dit doe je door middel van genoeg lichaamsbeweging en gezonde voeding. Hier kunnen fysiotherapeuten bij helpen.

Verschillende soorten hartfalen

Er zijn verschillende soorten hartfalen. Zo kan er een hartritmestoornis plaatsvinden, maar ook falen in het voldoende rondpompen van het bloed. Hier is een lijst met mogelijke hartfalen:

  • een hartinfarct
  • een hartklepaandoening
  • een hartspierziekte (cardiomyopathie)
  • angina pectoris
  • hartritmestoornissen
  • endocarditis (ontsteking van het hart)
  • na een openhartoperatie (onder andere bypass- of hartklepoperatie)
  • na een dotter- of stentbehandeling
  • nadat u een pacemaker of ICD heeft gekregen
  • hartfalen
  • Aangeboren hartafwijking

Het hart is de drijfveer van het lichaam.

Klachten bij hartfalen

Veel voorkomende klachten bij hartfalen zijn kortademigheid, pijn op de borst, duizeligheid en moeheid. Vaak is er een combinatie van meerdere klachten de aanleiding voor onderzoek, waardoor u ook bij meerdere specialisten terecht kan komen (zoals onderstaand vernoemd).

Waarom fysiotherapie bij de revalidatie van hartfalen

Een fysiotherapeut kijkt naar wat jij persoonlijk nodig hebt en past daar het trainingsschema op aan. Naast de hartproblematiek waar rekening mee gehouden wordt, wordt er ook rekening mee gehouden met de leeftijd, huidige conditie. Medische geschiedenis van de patiënt, en medicatie. Maar ook de doelen en de wensen van de patiënt.

Het is belangrijk om te kijken naar de wensen en doelen van de patiënt. Ook deze kunnen namelijk verschillen tussen mensen. Waar de een al moeite heeft met de trap op lopen, heeft een ander moeite met het beklimmen van een berg. Ook hier moet rekening gehouden worden met het maken van het trainingsschema. Daarnaast zal de fysiotherapeut ook contact houden en eventueel samenwerken met specialisten op het gebied van hartfalen, psychologen, voeding en mentale klachten. Want naast de fysieke klachten, kunnen er ook andere klachten verwant zijn aan de hartfalen.

Een fysiotherapeut kan helpen middels een trainingsprogramma. Dit programma duurt ongeveer een half jaar en zorgt dat u meer inzicht en zekerheid krijgt in uw eigen kunnen, om zo uw leven weer op de rit te kunnen krijgen. Het programma bestaat uit 4 componenten : fietstraining, looptraining, krachttraining en circuittraining. Circuittraining is het trainen van de spieren door het gebruik van apparaten.

Naast een trainingsprogramma is er ook hartrevalidatie mogelijk. Het zorgt ervoor dat je in de toekomst minder kans hebt op een terugval van de hartfalen en zorgt dat je beter kan omgaan met de hartfalen. Door de huidige coronacrisis is het ook mogelijk om thuis revalidatie te volgen. Vraag naar de mogelijkheden bij uw fysiotherapeut.

Gerelateerde artikelen

Behandelmethode
Blessures

Fysiotherapie na een meniscus blessure

Lees artikel
Behandelmethode
Over fysiotherapie

Wat is shockwavetherapie

Lees artikel
Behandelmethode
Over fysiotherapie

Fysiotherapie bij etalagebenen

Lees artikel